Кому ми допомагаємо?

Ми створюємо сучасне клінічне харчування для своїх клієнтів, пацієнтів та тих, хто доглядає за ними. Ми підтримуємо пацієнтів упродовж всього перебігу хвороби та порушення здоров'я, незалежно від важкості стану, сприяючи одужанню пацієнтів або покращуючи їм якість життя за допомогою спеціального дієтичного харчування.

Муковісцидоз

Муковісцидоз (МВ) – це спадковий стан, що є загрозливим для життя та характеризується поширеною дизфункцією екзокринних залоз. Наслідком цієї хвороби є рецидивні інфекції у грудній клітці, дефіцит ферментів підшлункової залози та масивні втрати електролітів з потом. Густі виділення блокують легені та протоку підшлункової залози, що призводить до інфекцій в грудній клітці та недостатності підшлункової залози [1]
47% немовлят, 34% підлітків та 44% пацієнтів з вперше діагностованим муковісцидозом мають ризик недостатності харчування. [2] Проблеми з харчування можуть виникати через збільшені витрати енергії (інфекції у грудній клітці, важкість дихання, лихоманка, прийом препаратів), зменшення споживання поживних речовин із їжею та недостатність підшлункової залози (мальабсорбція через дефіцит ферментів).[1]

Роль харчування

На цей час рекомендується споживати 110%-200% очікуваних енергетичних потреб для цієї ваги, забезпечуючи 40% всієї отриманої енергії з жирів.[3;8] Споживання білку також потрібно збільшити, щоб компенсувати збільшені втрати азоту з випорожненнями та мокротинням. [3] Оскільки пацієнти з муковісцидозом мають більш високі потреби, дієта, що не містить добавок, рідко може вдовольнити їх харчові потреби, тому часто рекомендуються пероральні харчові суміши для спеціальних медичних цілей (або в деяких випадках годування через зонд).[3]
У пацієнтів з недостатністю харчування (дітей та дорослих) клінічне харчування та ентеральне годування через зонд дозволили збільшити споживання поживних речовин, пришвидшити ріст, покращити легеневу функцію та позитивно впливали на очікувану тривалість життя [в середньому на 4-7 років]. Досягнення оптимальних рівнів споживання поживних речовин та вирівнювання темпу набору маси тіла згідно з віковими нормами упродовж перших двох років після встановлення діагнозу у дітей з муковісцидозом було одним з найсильніших прогностичних факторів покращення легеневої функції у віці 6 років, що корелювало зі зменшенням захворюваності та смертності. [5]

Перелік літератури

Kleinman RE (ed). Nutrition in cystic fibrosis. In: Pediatric Nutrition Handbook. Policy of the American Academy of Pediatrics. Elk Grove Village, 6th edition 2009:1001.
Lai HC, Kosorok MR, Sondel SA, et al. Growth status in children with cystic fibrosis based on the National Cystic Fibrosis Patient Registry data: evaluation of various criteria used to identify malnutrition. Journal Pediatrics 1998;132:478-85.
Thomas B, Bishop J. Manual of Dietetic Practice. 4th edn. Oxford, Blackwell publishing, 2007.
Steinkamp G, Wiedemann B. Relationship between nutritional status and lung function in cystic fibrosis: cross sectional and longitudinal analyses from the German CF quality assurance (CFQA) project. Thorax 2002;57:596-601.
Lai HJ, Shoff SM, Farrell PM; Wisconsin Cystic Fibrosis Neonatal Screening Group. Recovery of birth weight z score within 2 years of diagnosis is positively associated with pulmonary status at 6 years of age in children with cystic fibrosis. Pediatrics 2009;123:714-22.
Chaves CR, Britto JA, Oliveira CQ, et al. Association between nutritional status measurements and pulmonary function in children and adolescents with cystic fibrosis. J Bras Pneumol 2009;35:409-14.
Corey M, McLaughlin FJ, Williams M, et al. A comparison of survival, growth and pulmonary function in patients with cystic fibrosis in Boston and Toronto. J Clin Epidemiol 1988;41:583-91.
Turck D, Braegger CP, Colombo C, i wsp. ESPEN-ESPGHAN-ECFS guidelines on nutrition care for infants, children, and adults with cystic fibrosis. Clin Nutr. 2016;35:557-77

ПРОДУКТИ

Нутрідрінк Протеїн

Нутрідрінк Протеїн

Харчовий продукт для спеціальних медичних цілей - ентеральне харчування, для дорослих пацієнтів і дітей від 3 років – рідка, готова до вживання високобілкова, висококалорійна суміш

Мілупа Цистілак

Мілупа Цистілак

Харчовий продукт для спеціальних медичних цілей: функціональне дитяче харчування для дітей від народження, хворих на муковісцидоз

Інформація про склад продуктів взята з етикеток продуктів, станом на березень 2017 року